Púchovský Continental bude najväčší závod na spracovanie gumy v Európe

10.04.2013 Celý región

Hannover 10. apríla (TASR)- Continetal v Púchove sa stane po rozšírení svojej výroby najväčším závodom na spracovanie gumy v Európe.
Nemecká spoločnosť chce na Slovensku preinvestovať ďalších 250 miliónov eur a vytvoriť 600 nových pracovných miest.

Vyplýva to z memoranda o porozumení, ktoré dnes v Hannoveri podpísal premiér Robert Fico, ministri financií Peter Kažimír a hospodárstva Tomáš Malatinský s predstaviteľmi Continentalu.

"Keď sa objavila informácia, že táto spoločnosť má záujem o rozšírenie výroby na Slovensku, vláda s plnou vervou začala túto iniciatívu podporovať," uviedol po podpise Fico.

Ako pripomenul, Slovenskou už nemá záujem na investíciách, ktoré smerujú iba do mechanickej montáže či využívania zručnosti ľudí. Preto víta toto rozšírenie výroby, ktoré zo sebou prinesie aj miesta v oblasti vývoja a výskumu. Podľa premiéra to je významným posunom v kvalite investícií, ktoré prichádzajú na Slovensko.

Člen predstavenstva Continental Nikolai Setzer dodal, že podpisom memoranda potvrdili svoj záujem o rozširovanie svojich kapacít v SR, ktoré považujú za strategickú krajinu na investície aj v budúcnosti. Momentálne zamestnávajú na Slovensku viac ako 5000 ľudí, ktorí pôsobia nielen v automobilovej skupine, ale aj v gumárenskej časti.

Slovensko na oplátku ponúklo oslobodenie od dane z príjmu do 20 miliónov eur. Je predpoklad, že Continental to vyčerpá za dva roky. "Ak to prepočítame na jedno pracovné miesto, tak intenzita pomoci je absolútne priemerná, je v poriadku," podotkol Fico.

Podstatná časť 250-miliónovej investície sa zrealizuje v priebehu budúceho roka. Tento rok by sa malo v Púchove vytvoriť 163 nových miest. Produkcia pneumatík pre osobné a nákladné autá po rozšírení výroby vzrastie o päť miliónov kusov ročne.

Spoločnosť Continental AG, Nemecko v roku 2007 získala 51% gumárskej divízie MATADOR Rubber. V roku 2009 zvýšil Continental AG Hannover svoj majetkový podiel na 100%. Projekt ďalšieho zvýšenia kapacít bol naposledy odsúhlasený vedením spoločnosti Continental v roku 2011.
 

Vyberte región